lauantai 28. marraskuuta 2015

Anna sen soida



"Music speaks when words can't" -lause pätee ainakin itseni kohdalla monellakin tapaa. Musiikki ei ole vain taustalla kuuluva soittimien ja laulun hyvältä kuulostava yhdistelmäsoundi, jota nyt näin huvikseen kuuntelee, vaan paljon enemmänkin. Mulle musiikki on merkinnyt hyvin paljon aina.
Kuuntelen musiikkia aina ja kaikkialla kun on mahdollista, harvemmin näkee menossa mihinkään ilman kuulokkeita korvissa. Musiikin kuuntelusta on tullut oikeastaan jo niin tärkeä osa päivän rutiineita, joten päivä ilman musiikkia tuntuu jo pieneltä vihlaisulta sisuskaluissa.

Musiikkia kuunnellessa muun muassa aamulla herääminen, julkisilla kulkuneuvoilla matkustaminen, siivoaminen, treenaaminen, odottaminen, työnteko, lähes mikä vaan tuntuu paljon mieluisammalta.
Musiikki kuuluu lisätehosteena hyvälle fiilikselle, se antaa voimaa ja energiaa ja itselle ainakin on myös todella tärkeä stressinhallintakeino. Joskus jos tuntuu siltä, että fiilikset ja ajatukset ovat suurta sekamelskaa ja tunteiden vuoristorataa, tietynlaisen musiikin kuuntelu auttaa saamaan ajatuksia enemmän kasaan ja saa itsessä aikaan myös paremman olon. Parasta terapiaa mitä materiaalista voi saada.

Mä kuuntelen hyvin sekalaisesti lähes kaiken tyylistä musiikkia, aina sen hetkisen fiiliksen mukaan. Musiikkihan on myös olennainen osa mun tanssiharrastustani ja ehkä myös osasyynä miksi siitä tanssista pidän niin paljon. Oikeastaan se että siinä on yhdistettynä mulle kaksi niin tärkeää asiaa, musiikki ja liikunta, saa mussa aikaan niin suurta hyvän olon tunnetta ja onnellisuutta.
Tätä kirjoittaessanikin laitoin kai jotenkin vaistomaisesti musiikkia soimaan.

Mun musiikkimaku on tosiaan aika laaja, niin kuin kaikki sanoo. Hyvin paljon muhun tosin iskee EDM (electronic dance music) ja muu vastaava konemusiikki. Käsitehän on aika laaja ja on oikeastaan myös aika paljon kiinni artistista ja itse biisistä, tykkäänkö vai en. Jos pitäisi kaikista mahdollisista DJ:stä sanoa kuitenkin kuka on maailman paras, se olisi mun mielestä luultavasti joko Armin van Buuren, Tiesto tai David Guetta. Arminin musiikki on tullut tutummaksi itelle oikeastaan vasta reilu kolme vuotta sitten, mutta se iski heti. Ja onhan hän valittu monesti maailman parhaaksi DJ:ksi. Live-esiintyjänä aivan mieletön! Niin kauniin, monipuolisen, mieleenpainuvan vaihtelevia melodioita biiseissään (en tiiä miten sitä kaikkea parhaiten kuvailisi), mutta lähes aina Arminin musaa kuunnellessa päädyn jossain vaiheessa sellaiseen tiettyyn flow tilaan, jossa huomaan fiilisteleväni silmät kiinni hymyillen ja unohdan hetkeksi täysin koko muun maailman ympäriltä ja elän siinä hetkessä vain sitä musiikkia kuunnellen ja kaikki maailman huolet ja muut sellaiset unohtuvat.

Vaikka Armin on tunnettu ja arvostettu DJ konemusiikin saralla, osa hänen biiseistä on myös aika 'rauhallisia' (jos konemusiikista niin voi sanoa :D) Biiseissä on paljon melodiaa ja tosi kauniita lauluääniä, eikä vain pelkkää bassojytkettä. Arminin biiseissä monesti tosin itse musiikki on pääasiassa ja laulu voi jäädä hieman sivummalle tai pois kokonaan, mutta kannattaa kumminkin avoimin mielin kokeilla nappaisko. Oon kuullut eri mielipiteitä siitä että jotkut tykkäävät enemmän vanhemmasta Arminin musasta, joka ei oo niin "poppia" vaan raskaampaa konemusaa ja joihinkin sitten taas iskee paremmin tää uudempi matsku. Tai sitten osa tykkää paljon Arminin tekemistä remixeistä muihin biiseihin. Mä tykkään näistä kaikista. Ja niin hyvä livenäkin! Oon nähnyt kolme kertaa Arminin esiintymässä ja hän on niin iloinen, fiilistelevä, vetää aivan täysiä ja vaikuttaa suht jalat maassa-henkilöltä verrattuna siihen mitä voisi olla suosioonsa nähden.



Armin van Buuren (Lähteet Google)

Tiesto ja David Guetta ovat sellaisia, keiden musiikista olen tykännyt paljon lähestulkoon aivan alusta asti. Tieston Love comes again iskee hyvin edelleenkin. Tämä biisihän taisi ilmestyä jo joskus vuonna 2004 (?). Muistan myös niin hyvin sen 17-vuotiaan minän, joka niin fiilisteli Guettan ensimmäisiä hittejä kuten Love is gone ja Baby when the light. Aivan huippuina ovat nämä DJ:t pysyneet vuodesta toiseen. David Guetta on jo siinäkin ainutlaatuinen, että teki ensimmäisenä jotain ennenkuulumatonta: yhdisti dancen ja hip hopin. Tuolla tyylillä tehnyt suuren suosion saaneita kappaleita muun muassa Akonin, Flo Ridan, Snoop Doggin ja Nicki Minajin kanssa. Hänen kappaleensa ovatkin hyvin monipuolisia ja niitä soitetaan aivan jatkuvasti radiossa. David Guetta ei voi olla kenelläkään tuntematon, eihän? Muita hyviä DJ:tä mielestäni ovat muun muassa Calvin Harris, Alesso, Axwell & Ingrosso (entisen Swedish house Mafian tyypit), ATB, Zedd, Sander van Doorn, Martin Garrix, Pendulum, Avicii (vanhemmat veisut, uusimmat ei nappaa), Hardwell, Paul Oakenfold ja "rankempana jumputuksena" eli dubsteppinä Knife Party, Showtek ja Skrillex.
Jos konemusiikin käsite on sinulle vielä suht tuntematon ja haluat oppia kuuntelemaan ja mahdollisesti myös pitämään siitä, suosittelen aloittamaan kevyehköimmillä kuten Avicii, Zedd, Calvin Harris ja David Guetta. Näitä olet hyvin todennäköisesti joskus kuullut radiossa ja nämä varmasti takaavat menojalan vipatuksen.

Tiesto

David Guetta (Lähteet Google)

Koen olevani onnekas, niiden tuhansien muiden lisäksi, keillä on ollut mahdollisuus nähdä nämä maailmanluokan huippu dj:t esiintymässä pienessä pohjolassamme Summer Sound ja Weekend-festareilla. Armin van Buuren piti ison yksityiskeikan Messukeskuksessa talvella 2014 ja soitti yhteensä putkeen kuusi ja puoli (6,5) tuntia!! Sitä keikkaa en kyllä koskaan unohda. Aivan mieletöntä reivaamista ja se fiilis! Taas semmoisia hetkiä, joita ei pysty sanoin kuvailemaan, ne pitää kokea. Kyllä näitä kiikkustuolissa muistelee.

Muuten musamakuuni kuuluu hip hop ja jonkin verran myös räppi, vaikka en suomiräpin suurin ystävä ole Elastista lukuunottamatta. Se riippuu myös biisistä. Elastisesta oon viimeaikoina alkanut pitämään entistä enemmän ja väittäisin että suurin syy tähän on oikeasti todella hyvät sanat biiseissä ja myös se hyvä lauluääni. Lyriikat on tärkeet, vaikka joskus tykkää myös niistäkin missä ei tyyliin hoeta kuin kahta sanaa, tai sitten sanat saattavat mennä vähän överiksi, mutta melodia on hyvä.

Popin ja rockin suhteen oon myös hieman valikoiva. Suomipoppi ei natsaa yhtään! PAITSI Kaija Koota, Sannia ja Haloo Helsingin tiettyjä biisejä lukuunottamatta. Tai joitain muita harvoja tarkkaan valittuja biisejä lukuunottamatta. Suosikki rock bändini on Nickelback, juurikin niiden hyvien sanoituksien takia. Laulajalla on myös todella hyvä ääni. Suomiräpistä ehdoton suosikki on se Elastinen. Ihailen häntä myös henkilönä, niin iloinen ja positiivisen asenteen maailmanmestari. Oonkin viimeaikoina kuunnellut paljon Elaa ja hänen vanhemmistakin biiseistä tullut hyviä löytöjä. Ela on tosiaan myös yksi niistä harvoista suomiräppäreistä, joiden musiikista pidän.
Yks mistä tykkään myös tosi paljon on Linkin Park. Niin hyviä sanoituksia ja laulajalla tosi hyvä ääni myös. En oo ihan varma mihin musatyyliin se kuuluisi kategoida, raskaampaa musiikkia kumminkin. Linkin Parkia oon kuunnellut paljon vaikeita asioita kohdatessani ja rakastan heidän lyriikoita musiikissaan. Linkin Parkista oon pitänyt jo hyvin monta vuotta, se on joskus PAKKO nähdä livenä. Poppia kuuntelen paljon. Ehdoton suosikki poppari tulee tässä:



Ellie Goulding. Tällä naisella on maailman kaunein ääni.

Ellie Goulding. Hänen musiikista oon tykännyt siitä lähtien kun kuulin Figure 8:tin radiossa. Hänellä on niin kaunis, joukosta erottuva ja mieleenpainuvin ääni! Ihan kananlihalle menee hänen biisejä kuunnellessa. Ellie on tehnyt myös yhteistyötä paljon muun muassa Calvin Harrisin ja Skrillexin kanssa. Skrillexin Summit-biisi oli oikeastaan ensimmäinen missä kuulin ensimmäistä kertaa sekä Skrillexin, että Ellien. Silloin ei vielä ollut Figure 8:tiä julkaistu. Ellien lauluosuus on kumminkin niin pieni Summitissa, ettei kokonaiskuvaa saanut silloin vielä täysin. Kuuntelin kyllä et jessus miten kaunis ääni. Calvin Harrisin kanssa tehty I need your love-biisi kuuluu kyllä Top 10-kaikkien aikojen suosikki-listaan (älkää vaan pyytäkö tekemään sellaista, aivan liian vaikeaa valita siihen vain 10!) Ellie oli aivan huikea nyt viime kesänä Ruisrockin lavalla. Niin ihanan nöyrän ja jalat maassa-oloinen ja näki että hän arvosti paljon yleisöään siitä millä tavalla hän meitä puhutteli. "I'm so shy!" oli mieleenpainuvin heitto. Hän on upea! Kun hän soitti silloin livenä Love me like you do-biisin taisi itselläkin mennä vähän roskia silmiin.

Kun löydän todella hyvän biisin, saatan kuunnella sen aivan puhkiloppuun joku 10 kertaa välillä putkeen repeatilla. Kun kyllästymisen vaihe tulee, pidän välillä pitkänkin tauon etten kuuntele sitä ollenkaan. Sitten kun kyllästyminen on kaikonnut on ihanaa löytää vanha hyvä biisi uudelleen. Toisin sanoen harvemmin koskaan kyllästyn täysin kokonaan. Kun hyvän biisin tai jonkun muunkin hyvän asian löydän, se kolahtaa niin hyvin, että vaatii hyvin paljon että sen mun pääkopasta saisi pyyhittyä pois. Tällaisia veisuja oon kuunnellut eniten tällä viikolla:


Elastinen - Menisit jo, Uus, Rikki, Kunnon ukkoi, Bäkkii stadiin 
(Eka ja kaksi vikaa hyviä löytöjä vanhempaa Elaa. Uus-biisi ennestään tuttu, hyvä, toimii. Rikki-biisi mun mielestä Elastisen yksi parhaimmista ellei parhain. Mitkä lyriikat! Ei sillä että toisinaan itse samaistuisin..) 

Olly Murs - Kiss me

Ina -Fort Sierra 
(Vau miten kaunis ääni ja vielä suomalaisella! Vielä musiikkivideoon yhdistettynä sai kyllä kylmät väreet aikaan.) 

Tove Lo - Talking Body - Gryffin remix

Years & Years - Desire - Gryffin remix (Hyvä etkoilubiisi!) 

Tiesto, KSHMR feat. Vassy - Secrets

David Correy - Selfish 
(Tanssitunneilta voi löytää usein hyviä biisejä kuunneltavaks myös vapaa-ajalla)

Chris Brown - Zero (Sama kuin edellisessä)

The Weeknd - Can't feel my face 
(Tähän ollaan tehty koreografiaa ja niin hyvä biisi, vaikka kohta kuunnellut jo ihan puhki)

Robin feat. Elastinen - Kipinän hetki
(Kyllähän täällä muutkin kuuntelee Robinia, eiks niin? Elan kohta tässä niin hyvä.)  

Sigala - Easy love (Niin iloinen fiilistelybiisi!)

Jack U, Skrillex, Diplo & Kiesza -Take u there

Calvin Harris - Blame
(Varmaan Calvinin yks lempparibiiseistä, toimii!)

Clean Bandit - Stronger

Ellie Goulding - On my mind (Hyvää uutta Ellietä!)


Nämä plus paaaljon muita. Kohta laitan taas musiikin päälle (välillä piti keskittyä kirjoittamaankin) ja alan valmistautumaan ja fiilistelemään tämän illan pikkujouluja. Lähdetään duuniporukan kanssa vähän syömään ja juomaan ja tällä porukalla ilta ei voi olla kuin hyvä! Robinin sanoin "Heittäydy täysii, mitä ikinä teetkin ja elä nyt missä ikinä meetki", noudattakaamme tätä sekä myös Elastisen ohjeita "Älä pysäytä musiikkii, älä koskaan pysäytä sitä".  


-Emilia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti